Jadłospis na tydzień od 19.09.2022r. do 23.09.2022r.

PONIEDZIAŁEK 19.09.2022

Śniadanie: Weka pszenna (mąka pszenna) z masłem, *twarożek z rzodkiewką (ser biały, jogurt naturalny) i szczypiorkiem, kakao na mleku.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa koperkowa z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana).

Udziec indyczy pieczony z kaszą bulgur, sałata zielona ze śmietaną.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: *Kisiel wiśniowy (mąka ziemniaczana, cukier), wafelek ryżowy.

WTOREK 20.09.2022

Śniadanie: Płatki o smaku bananowym (mąka pszenna pełnoziarnista, mąka kukurydziana, jęczmienna, owsiana) na mleku, chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem, ser żółty, pomidor, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu banany.

Obiad: Barszcz biały z kiełbaską i ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, mąka żytnia).

Makaron z koktajlem jagodowym (mąka pszenna, jajka, jogurt naturalny).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, szynka naturalna, ogórek zielony, herbatka miętowa.

ŚRODA 21.09.2022

Śniadanie: Chleb krakowski (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem, filet z bobrownik, pomidorki koktajlowe, ogórek zielony, kawa inka na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu nektarynka.

Obiad: Zupa kalafiorowa z makaronem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna, jajka).

Gulasz wieprzowy (mąka pszenna, szynka wieprzowa) z kaszą jęczmienną, ogórki kiszone z cebulką.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: *Twarożek z migdałami i miodem (ser biały, jogurt naturalny).

CZWARTEK 22.09.2022

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, chleb orkiszowy ciemny z masłem (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane), *pasta z jajek (jogurt naturalny, majonez) , szczypiorek, papryka czerwona, herbata czarna.

Po śniadaniu winogrono.

Obiad: Zupa krem pomidorowy z grzankami pszennymi(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna).

Ryba (miruna) na parze w cytrynie, ziemniaki, marchewka z groszkiem zielonym i masełkiem.

Kompot truskawkowo-agrestowy.

Podwieczorek: Chleb krakowski (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem, bekon tradycyjny, zielona sałata, herbata owocowa.

PIĄTEK 23.09.2022

Śniadanie: Chleb z ziarnami słonecznika (mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik) z masłem, pasztet drobiowy, ogórek kiszony, kawa inka na mleku.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Kartoflanka z warzywami(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, śmietana, por, ziemniaki).

Kurczak gyros z żółtym ryżem, roszponka z pomidorkami koktajlowymi i oliwą z oliwek.

Kompot z czerwonej porzeczki.

Podwieczorek: *Ciasto drożdżowe z kruszonką maślaną (mąka pszenna, masło, mleko, jajka, drożdże).

*wyrób własny,

składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content