Jadłospis na tydzień od 10.10.2022r. do 14.10.2022r.

PONIEDZIAŁEK 10.10.2022

Śniadanie: Chleb pszenny (mąka pszenna) z masłem, pasztet drobiowy, ogórek kiszony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną i mięskiem (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana).

Makaron z białym serem i polewą jogurtowo- truskawkową (jogurt naturalny z mleka, mąka pszenna, jajka).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem, kurczak z bobrownik, pomidor. Herbata czarna z cytryną słodzona miodem.

WTOREK 11.10.2022

Śniadanie: Kasza manna (pszenica) na mleku, chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, schab z czarnuszką, papryka żółta, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu śliwki.

Obiad: Zupa koperkowa z makaronem (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, jajka, śmietana).

Pieczeń rzymska (łopatka wieprzowa, jajka, mąka pszenna, cebula) z ziemniakami, ogórki zielone z koperkiem i jogurtem naturalnym.

Kompot truskawkowo – agrestowy.

Podwieczorek: *Kisiel brzoskwiniowy (mąka ziemniaczana, cukier) z chrupkami kukurydzianymi.

ŚRODA 12.10.2022

Śniadanie: Chleb krakowski (mąka żytnia, mąka pszenna) z masłem, ser żółty,pomidorki koktajlowe, ogórek zielony, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu jabłka.

Obiad: Zupa krem z zielonych warzyw z pestkami dyni (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, brokuły, groszek zielony).

Gulasz z indyka (mąka pszenna, cebula), z kaszą jęczmienną, buraczki czerwone na ciepło.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: *Koktajl o smaku waniliowym (mleko, jogurt, naturalny), banan.

CZWARTEK 13.10.2022

Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, chleb sielankowy (mąka żytnia, mąka pszenna, siemię lniane, kasza manna) z masłem, *pasta jajeczna ze szczypiorkiem (jajka, majonez, gorczyca) papryka zielona, rzodkiewka, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu banany.

Obiad: Zupa wielowarzywna z lanym ciastem (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, kalafior, brokuł, por, seler, śmietana, mąka pszenna, jajka).

Sznycelki rybne (miruna, jajka, mąka pszenna) z ryżem, marchewka duszona z masełkiem.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Bułka pszenna (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa żywiecka, ogórek zielony. Herbata czarna z cytryną słodzona miodem.

PIĄTEK 14.10.2022

Śniadanie: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem, ser biały, pomidor i szczypiorek kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).

Po mandarynka.

Obiad: Zupa z zielonego groszku z zacierką(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, śmietana, mąka pszenna, por).

Jajko gotowane w sosie koperkowym (mąka pszenna, śmietana) z ziemniakami, żółta fasolka szparagowa.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: * Ciasto drożdżowe ze śliwkami (mąka pszenna, masło, mleko, jajka), herbatka rozgrzewająca (miód, imbir, pomarańcze, goździki, cytryna).

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content