Jadłospis na tydzień od 17.10.2022r. do 21.10.2022r.

PONIEDZIAŁEK 17.10.2022

Śniadanie: Chleb pszenny (mąka pszenna) z masłem, serek śmietankowy (mleko), papryka żółta i czerwona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa ziemniaczana z natką pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana).

Pulpety (łopatka wieprzowa, jajka, mąka pszenna) w sosie pomidorowym z kaszą kuskus (pszenica), kalafior z masełkiem.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Kaszka manna (pszenica) na mleku z musem malinowym.

WTOREK 18.10.2022

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, szynka naturalna, ogórek zielony, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu śliwki.

Obiad: Zupa z fasolki szparagowej z ryżem (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, śmietana).

Kopytka (mąka pszenna, mąka ziemniaczana, ziemniaki, jajka, ser biały) z masełkiem, surówka z marchewki i pomarańczy.

Kompot truskawkowo – agrestowy.

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem ser żółty, pomidor, herbatka malinowa.

ŚRODA 19.10.2022

Śniadanie: Chleb krakowski (mąka żytnia, mąka pszenna) z masłem, kabanosy drobiowe,pomidorki koktajlowe, ogórek zielony, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu banany.

Obiad: Zupa krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, brokuły, groszek zielony, mąka pszenna).

Filet z indyka w sosie własnym z kaszą bulgur (pszenica), ogórek kiszony z cebulą i oliwą z oliwek.

Kompot z czerwonej porzeczki.

Podwieczorek: *Ciasto wiewiórka (mąka pszenna, jajka, jabłka), herbata jabłko – mięta.

CZWARTEK 20.10.2022

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, jajko gotowane, rzodkiewka, szczypiorek, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana).

Łazanki z mięskiem i kapustą (łopatka wieprzowa, mąka pszenna, jajka).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Koktajl bananowo – truskawkowy (mleko), wafelek ryżowy.

PIĄTEK 21.10.2022

Śniadanie: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem, pasta z sera białego z suszonymi pomidorami, papryka żółta, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).

Po śniadaniu banan.

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, śmietana, mąka pszenna, por, pulpa pomidorowa).

Ryba panierowana (miruna, jajka, mąka pszenna) z ziemniakami, surówka z kapusty kiszonej z marchewką olej rzepakowy.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Rogalik maślany (mąka pszenna, jajka), herbatka rozgrzewająca z imbirem i pomarańczą słodzona miodem.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content