Jadłospis na tydzień od 28.11.2022r. do 02.12.2022r.

PONIEDZIAŁEK 28.11.2022

Śniadanie: Chleb sielankowy (mąka pszenna, mąka żytnia, siemię lniane, kasza manna) z masłem (mleko), pasztet drobiowy, szczypiorek, ogórek kiszony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Żurek zabielany z ziemniakami i kiełbaską (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mleko, gluten).

Makaron z białym serem i polewą truskawkowo – jogurtową (mleko, gluten, jajka).

Kompot truskawkowo – agrestowy.

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), rolada schabowa, pomidor, papryka zielona, herbata wieloowocowa słodzona miodem.

WTOREK 29.11.2022

Śniadanie: Müsli (gluten, orzechy) na mleku, chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), filet z bobrownik, ogórek zielony, kiełki rzodkiewki, herbata malinowa.

Po śniadaniu banan.

Obiad: Zupa krem z czerwonej soczewicy z grzankami pszennymi (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, gluten, por).

Gulasz wieprzowy z kaszą pęczak (gluten), buraczki czerwone.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Pucharek serowy z płatkami migdałowymi i miodem (mleko).

ŚRODA 30.11.2022

Śniadanie: Chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko),kabanosy, pomidor, roszponka, papryka żółta, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu jabłka.

Obiad: Zupa pieczarkowa zabielana z makaronem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mleko, gluten, jajka).

Devolaj drobiowy z ryżem (gluten, jajka), surówka z marchewki i jabłka.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Sałatka owocowa z polewą jogurtową (banan, jabłko, gruszka, brzoskwinia, mleko).

CZWARTEK 01.12.2022

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, chleb z ziarnami słonecznika (mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik) z masłem (mleko), ser żółty (mleko), rzodkiewka, szczypiorek, herbata malinowa.

Po śniadaniu marchewka do chrupania.

Obiad: Zupa pomidorowa zabielana z ryżem (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko).

Ryba (miruna) na parze w cytrynie z ziemniakami, kapusta kiszona z marchewką.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), kurczak z bobownik, ogórek kiszony, herbata rumiankowa słodzona miodem.

PIĄTEK 02.12.2022

Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane)z masłem (mleko), *pasta z jajek z majonezem i szczypiorkiem (jajka, gorczyca), kiełki buraka, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).

Po śniadaniu mandarynka.

Obiad: Zupa kalafiorowa z ziemniakami i natką pietruszki (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, mleko).

Kurczak w sosie meksykańskim (kukurydza, papryka, fasola czerwona, pomidory) z kaszą bulgur (gluten), roszponka z pomidorkami koktajlowymi.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: *Jogurcik waniliowy (mleko) z musem truskawkowym, herbata miętowa z miodem.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content