Jadłospis na tydzień od 05.12.2022r. do 09.12.2022r.

PONIEDZIAŁEK 05.12.2022

Śniadanie: Chleb krakowski (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko),*twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem (mleko), papryka żółta, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.

Po śniadaniu chrupsy jabłkowe z mango.

Obiad: Zupa wielowarzywna zabielana z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mleko).

Spaghetti z sosem mięsno – warzywnym (marchewka, seler, pietruszka, pomidory, gluten, jajka).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: *Budyń śmietankowo-waniliowy (mleko, gluten), wafelek ryżowy.

WTOREK 06.12.2022

Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), kiełbasa krakowska podsuszana, pomidor, zielona sałata, herbata wieloowocowa.

Po śniadaniu mandarynka.

Obiad: Zupa krem z zielonych warzyw z pestkami dyni (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, por).

Udziec indyczy pieczony w przyprawach z kaszą bulgur (gluten), zielona sałata z sosem jogurtowym (mleko).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: *Torcik waniliowy z polewą czekoladową i brzoskwinką (mleko, kakao).

ŚRODA 07.12.2022

Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko),szynka naturalna, pomidorki koktajlowe, ogórek kiszony, papryka żółta, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu banany.

Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną, mięskiem i natką pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mleko, gluten).

*Kluski na parze z polewą jogurtową (mleko, jajka, gluten).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Chleb z ziarnami słonecznika (mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik) z masłem, ser żółty (mleko), pomidor, szczypiorek, herbata miętowa słodzona miodem.

CZWARTEK 08.12.2022

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, chleb sielankowy (mąka pszenna, mąka żytnia, siemię lniane, kasza manna) z masłem (mleko), indyk z bobrownik, kiełki rzodkiewki, ogórek zielony, herbata wieloowocowa.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Rosołek z warzywami i lanym ciastem, natka pietruszki(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, gluten, jajka).

Indyk w sosie własnym z kaszą jęczmienną, fasolka szparagowa zielona (gluten).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), *humus z ciecierzycy z suszonymi pomidorami, ogórek kiszony, kiełki rzodkiewki, herbata rumiankowa słodzona miodem.

PIĄTEK 09.12.2022

Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies)z masłem (mleko), *pasta z kurczaka z majonezem i natką pietruszki (jajka, gorczyca), ogórek kiszony, kiełki buraka, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa porowa z ryżem (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, mleko).

Ryba panierowana z ziemniakami (miruna, jajka, gluten), sałatka szwedzka z ogórków kiszonych.

          Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko), jajko gotowane, rzodkiewka, szczypiorek, herbata malinowa słodzona miodem.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content