Jadłospis na tydzień od 19.12.2022r. do 23.12.2022r.

PONIEDZIAŁEK 19.12.2022

Śniadanie: Chleb sielankowy (mąka pszenna, mąka żytnia, siemię lniane, kasza manna)z masłem (mleko), serek śmietankowy, rzodkiewka, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa brokułowa zabielana z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mleko, gluten).

Makaron penne z sosem mięsno – warzywnym (seler, gluten, jajka).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Chleb krakowski (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko), pasztet drobiowy(mleko), ogórek kiszony, kiełki jarmużu, herbata malinowa słodzona miodem.

WTOREK 20.12.2022

Śniadanie: Kaszka kukurydziana na mleku, chleb pszenny (mąka pszenna) z masłem (mleko), polędwica sopocka, pomidor, papryka zielona, herbata rumiankowa z miodem.

Po śniadaniu banan.

Obiad: Zupa krem dyniowy z pestkami dyni (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, por).

Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną, ogórki kiszone z cebulką (gluten).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies)z masłem (mleko), ser żółty (mleko), pomidor, kiełki rzodkiewki, herbatka wieloowocowa.

ŚRODA 21.12.2022

Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko), *pasta z szynki (jajka, gorczyca), papryka żółta, pomidorki koktajlowe, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu mandarynka.

Obiad: Barszcz czerwony z jajkiem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler).

Ryba (miruna) panierowana z ziemniakami (gluten, jajka), surówka z kapusty kiszonej i marchewki z oliwą.

Kompot z suszu owocowego.

Podwieczorek: *Świąteczny makowiec na kruchym cieście (gluten, jajka, mleko), rozgrzewająca herbatka z pomarańczą i goździkami słodzona miodem.

CZWARTEK 22.12.2022

Śniadanie: Kasza manna (gluten) na mleku, chleb z ziarnami słonecznika (mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik), z masłem (mleko), kiełbaska sucha z fileta, pomidor, szczypiorek, herbatka malinowa.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa koperkowa zabielana z makaronem (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, gluten, jajka).

Kurczak gyros z żółtym ryżem, ogórki zielone z sosem jogurtowym (mleko).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: *Jogurcik owocowy do picia o smaku mango (mleko), wafelek ryżowy.

PIĄTEK 23.12.2022

Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), *pasta z tuńczyka, rzodkiewka, kiełki buraka, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa krupnik z mięskiem i natką pietruszki (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, mleko, gluten).

Makaron z białym serem i masełkiem (mleko, gluten, jajka).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko), indyk z bobrownik, pomidor, szczypiorek, herbatka miętowa z miodem.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content