PONIEDZIAŁEK 19.12.2022
Śniadanie: Chleb sielankowy (mąka pszenna, mąka żytnia, siemię lniane, kasza manna)z masłem (mleko), serek śmietankowy, rzodkiewka, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.
Po śniadaniu jabłko.
Obiad: Zupa brokułowa zabielana z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mleko, gluten).
Makaron penne z sosem mięsno – warzywnym (seler, gluten, jajka).
Kompot śliwkowy.
Podwieczorek: Chleb krakowski (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko), pasztet drobiowy(mleko), ogórek kiszony, kiełki jarmużu, herbata malinowa słodzona miodem.
WTOREK 20.12.2022
Śniadanie: Kaszka kukurydziana na mleku, chleb pszenny (mąka pszenna) z masłem (mleko), polędwica sopocka, pomidor, papryka zielona, herbata rumiankowa z miodem.
Po śniadaniu banan.
Obiad: Zupa krem dyniowy z pestkami dyni (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, por).
Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną, ogórki kiszone z cebulką (gluten).
Kompot wiśniowy.
Podwieczorek: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies)z masłem (mleko), ser żółty (mleko), pomidor, kiełki rzodkiewki, herbatka wieloowocowa.
ŚRODA 21.12.2022
Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko), *pasta z szynki (jajka, gorczyca), papryka żółta, pomidorki koktajlowe, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.
Po śniadaniu mandarynka.
Obiad: Barszcz czerwony z jajkiem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler).
Ryba (miruna) panierowana z ziemniakami (gluten, jajka), surówka z kapusty kiszonej i marchewki z oliwą.
Kompot z suszu owocowego.
Podwieczorek: *Świąteczny makowiec na kruchym cieście (gluten, jajka, mleko), rozgrzewająca herbatka z pomarańczą i goździkami słodzona miodem.
CZWARTEK 22.12.2022
Śniadanie: Kasza manna (gluten) na mleku, chleb z ziarnami słonecznika (mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik), z masłem (mleko), kiełbaska sucha z fileta, pomidor, szczypiorek, herbatka malinowa.
Po śniadaniu gruszka.
Obiad: Zupa koperkowa zabielana z makaronem (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, gluten, jajka).
Kurczak gyros z żółtym ryżem, ogórki zielone z sosem jogurtowym (mleko).
Kompot truskawkowy.
Podwieczorek: *Jogurcik owocowy do picia o smaku mango (mleko), wafelek ryżowy.
PIĄTEK 23.12.2022
Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), *pasta z tuńczyka, rzodkiewka, kiełki buraka, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).
Po śniadaniu jabłko.
Obiad: Zupa krupnik z mięskiem i natką pietruszki (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, mleko, gluten).
Makaron z białym serem i masełkiem (mleko, gluten, jajka).
Kompot śliwkowy.
Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko), indyk z bobrownik, pomidor, szczypiorek, herbatka miętowa z miodem.
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną