Jadłospis na tydzień od 09.01.2023r. do 13.01.2023r.

PONIEDZIAŁEK 09.01.2023

Śniadanie: Chleb krakowski (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko),*twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem (mleko), papryka żółta, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.

Po śniadaniu chrupsy jabłkowe.

Obiad: Zupa kalafiorowa z ziemniakami i natką pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mleko).

Kurczak w sosie słodko – kwaśnym z żółtym ryżem, roszponka z pomidorkami.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: *Budyń czekoladowy (mleko, gluten, kakao), wafelek ryżowy.

WTOREK 10.01.2023

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), kiełbasa krakowska podsuszana, pomidor, zielona sałata, herbata wieloowocowa.

Po śniadaniu mandarynki.

Obiad: Zupa krem marchewkowy z pestkami dyni (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, por).

Pulpety w sosie własnym z kaszą bulgur (gluten, jajka), ogórek zielony z jogurtem naturalnym (mleko).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: *Jogurcik do picia o smaku bananowym (mleko), chrupkie pieczywo jaglane.

ŚRODA 11.01.2023

Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko),ser żółty, pomidorki koktajlowe, roszponka, papryka żółta, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu banany.

Obiad: Zupa pomidorowa zabielana z makaronem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mleko, gluten, jajka).

Sznycelki rybne z ziemniakami (jajka, gluten, miruna), kapusta kiszona z marchewką.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Chleb z ziarnami słonecznika (mąka pszenna, żytnia, słonecznik) z masłem (mleko), schab na maśle, ogórek kiszony, kiełki buraka, herbatka wieloowocowa.

CZWARTEK 12.01.2023

Śniadanie: Płatki jaglana mleku, chleb sielankowy (mąka pszenna, mąka żytnia, siemię lniane, kasza manna) z masłem (mleko), jajko gotowane, szczypiorek, rzodkiewka, herbata wieloowocowa.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa gulaszowa z ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler).

*Naleśniki z powidłem i polewą jogurtowo-waniliową (gluten, jajka, mleko).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), filet pieczony, pomidor, kiełki jarmużu, herbata rumiankowa słodzona miodem.

PIĄTEK 13.01.2023

Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), indyk z bobrownik, papryka czerwona, papryka zielona, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa koperkowa zabielana z gwiazdkami makaronowymi (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, mleko, gluten, jajka).

Gulasz z indyka z kaszą jęczmienną (gluten), buraczki czerwone na ciepło.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: *Ciasto drożdżowe z kruszonką maślaną (gluten, jajka, mleko), herbatka miętowa słodzona miodem.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content