PONIEDZIAŁEK 23.01.2023
Śniadanie: Chleb krakowski (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko), serek śmietankowy, papryka żółta, papryka czerwona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.
Po śniadaniu jabłka.
Obiad: Zupa ogórkowa zabielana z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mleko).
Spaghetti z sosem mięsno warzywnym (gluten, jajka, seler).
Kompot wiśniowy.
Podwieczorek: *Jogurcik truskawkowy z chrupkim pieczywem jaglanym (mleko).
WTOREK 24.01.2023
Śniadanie: Zupa mleczna z lanym ciastem na mleku (gluten, jajka), chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), polędwica z liściem, ogórek zielony, kiełki buraka, herbata wieloowocowa.
Po śniadaniu mandarynki.
Obiad: Zupa krem dyniowy z pestkami dyni (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, por).
Pieczeń rzymska z kaszą bulgur (gluten, jajka), marchewka z groszkiem.
Kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: Chałka pszenna (mąka pszenna) z masłem i powidłem śliwkowym, kakao na mleku (mleko, gluten, kakao).
ŚRODA 25.01.2023
Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko),kabanosy drobiowe, roszponka, pomidorki, ogórek kiszony, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.
Po śniadaniu banan.
Obiad: Krupnik z kaszą pęczak i mięskiem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mleko, gluten).
Ryba panierowana z ziemniakami (miruna, gluten, jajka), sałatka szwedzka z cebulką i papryczką.
Kompot śliwkowy.
Podwieczorek: Chleb pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty wędzony (mleko), rzodkiewka, szczypiorek, herbatka malinowa.
CZWARTEK 26.01.2023
Śniadanie: Płatki kukurydzane na mleku (gluten), chleb sielankowy (mąka pszenna, żytnia, siemię lniane, kasza manna) z masłem (mleko), bekon tradycyjny, pomidor, szczypiorek, herbata wieloowocowa.
Po śniadaniu gruszka.
Obiad: Zupa pomidorowa zabielana z makaronem (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, gluten, jajka, mleko).
Gulasz z indyka z kaszą jęczmienną (gluten), mizeria z jogurtem naturalnym (mleko).
Kompot truskawkowy.
Podwieczorek: *Ciasto marchewkowe z jabłkiem (jajka, gluten), herbata miętowa z miodem.
PIĄTEK 27.01.2023
Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), *pasta z białego serka i świeżych pomidorów z bazylią, szczypiorek, papryka czerwona, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).
Po śniadaniu mandarynki.
Obiad: Zupa gulaszowa z ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler).
*Karnawałowe racuchy drożdżowe z polewą jogurtową, owocami i wiórkami czekolady (jajka, gluten, mleko, kakao).
Kompot śliwkowy.
Podwieczorek: Chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko), kiełbasa sucha z fileta,ogórek zielony, rzodkiewka, herbata miętowa z miodem.
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną