Jadłospis na tydzień od 23.01.2023r. do 27.01.2023r.

PONIEDZIAŁEK 23.01.2023

Śniadanie: Chleb krakowski (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko), serek śmietankowy, papryka żółta, papryka czerwona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.

Po śniadaniu jabłka.

Obiad: Zupa ogórkowa zabielana z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mleko).

Spaghetti z sosem mięsno warzywnym (gluten, jajka, seler).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: *Jogurcik truskawkowy z chrupkim pieczywem jaglanym (mleko).

WTOREK 24.01.2023

Śniadanie: Zupa mleczna z lanym ciastem na mleku (gluten, jajka), chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), polędwica z liściem, ogórek zielony, kiełki buraka, herbata wieloowocowa.

Po śniadaniu mandarynki.

Obiad: Zupa krem dyniowy z pestkami dyni (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, por).

Pieczeń rzymska z kaszą bulgur (gluten, jajka), marchewka z groszkiem.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chałka pszenna (mąka pszenna) z masłem i powidłem śliwkowym, kakao na mleku (mleko, gluten, kakao).

ŚRODA 25.01.2023

Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko),kabanosy drobiowe, roszponka, pomidorki, ogórek kiszony, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu banan.

Obiad: Krupnik z kaszą pęczak i mięskiem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mleko, gluten).

Ryba panierowana z ziemniakami (miruna, gluten, jajka), sałatka szwedzka z cebulką i papryczką.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Chleb pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty wędzony (mleko), rzodkiewka, szczypiorek, herbatka malinowa.

CZWARTEK 26.01.2023

Śniadanie: Płatki kukurydzane na mleku (gluten), chleb sielankowy (mąka pszenna, żytnia, siemię lniane, kasza manna) z masłem (mleko), bekon tradycyjny, pomidor, szczypiorek, herbata wieloowocowa.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa pomidorowa zabielana z makaronem (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, gluten, jajka, mleko).

Gulasz z indyka z kaszą jęczmienną (gluten), mizeria z jogurtem naturalnym (mleko).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: *Ciasto marchewkowe z jabłkiem (jajka, gluten), herbata miętowa z miodem.

PIĄTEK 27.01.2023

Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), *pasta z białego serka i świeżych pomidorów z bazylią, szczypiorek, papryka czerwona, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).

Po śniadaniu mandarynki.

Obiad: Zupa gulaszowa z ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler).

*Karnawałowe racuchy drożdżowe z polewą jogurtową, owocami i wiórkami czekolady (jajka, gluten, mleko, kakao).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko), kiełbasa sucha z fileta,ogórek zielony, rzodkiewka, herbata miętowa z miodem.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content