Jadłospis na tydzień od 20.03.2023r. do 24.03.2023r.

PONIEDZIAŁEK 20.03.2023

Śniadanie: Chleb krakowski (mąka pszenna, żytnia) z masłem (mleko), serek śmietankowy, papryka czerwona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.

Po śniadaniu jabłka.

Obiad: Zupa ogórkowa zabielana z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mleko).

Makaron penne z sosem mięsno – warzywnym (gluten, jajka, mleko).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek:*Jogurcik z mango z chrupkim pieczywem jaglanym (mleko).

WTOREK 21.03.2023

Śniadanie: Płatki wielozbożowe z kakao na mleku (gluten), chleb graham (mąka pszenna graham , słonecznik) z masłem (mleko), polędwica z liściem, pomidor, kiełki buraka, herbata o smaku owoców leśnych..

Po śniadaniu mandarynki.

Obiad: Zupa krem dyniowy z pestkami dyni (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, por).

Pieczeń rzymska z kaszą bulgur (gluten, jajka), duszona marchewka z groszkiem.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Weka pszenna (mąka pszenna) z masłem i powidłem śliwkowym, kakao na mleku (gluten, kakao, mleko).

ŚRODA 22.03.2023

Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko),filet z bobrownik, pomidor, ogórek kiszony, roszponka, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu banan.

Obiad: Krupnik z kaszą pęczak i mięskiem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mleko, gluten).

Ryba panierowana z ziemniakami (miruna, gluten, jajka), kapusta kiszona z marchewką.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: *Deserek serowy z miodem i płatkami migdałowymi (mleko).

CZWARTEK 23.03.2023

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku (gluten), chleb sielankowy (mąka pszenna, żytnia, siemię lniane, kasza manna) z masłem (mleko), ser żółty, rzodkiewka, szczypiorek, herbata z aronii.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa pomidorowa zbielana z makaronem (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, gluten, jajka).

Indyk w sosie własnym z kaszą jęczmienną, mizeria z jogurtem naturalnym (mleko, gluten).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: *Ciasto piernikowe z jabłkami (jajka, gluten, kakao), herbata miętowa z miodem.

PIĄTEK 24.03.2023

Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), pasta z szynki z majonezem (gorczyca, jajka), papryka zielona, papryka żółta, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).

Po śniadaniu mandarynki.

Obiad: Zupa fasolowa z ziemniakami i kiełbaską (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, gluten).

*Naleśniki z serem białym i polewą truskawkową (gluten, mleko, jajka).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko), kiełbasa sucha z fileta, ogórek zielony, rzodkiewka, herbata malinowa.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content