Jadłospis na tydzień od 27.03.2023r. do 31.03.2023r.

PONIEDZIAŁEK 27.03.2023

Śniadanie: Chleb sielankowy (mąka pszenna, żytnia, siemię lniane, kasza manna) z masłem (mleko), pasztet drobiowy, ogórek kiszony, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.

Po śniadaniu jabłka.

Obiad: Zupa wielowarzywna zabielana z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mleko).

Kurczak w sosie słodko – kwaśnym z ryżem (seler).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: *Twarożek z musem truskawkowym (mleko).

WTOREK 28.03.2023

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku (gluten), chleb krakowski (mąka pszenna, żytnia) z masłem (mleko), *pasta jajeczna z majonezem (jajka, gorczyca), pomidor, szczypiorek, herbata wieloowocowa.

Po śniadaniu mandarynki.

Obiad: Zupa kalafiorowa zabielana z makaronem i natką pietruszki (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, gluten, jajka, por).

Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną (gluten) z buraczkami na ciepło.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: *Ciasto drożdżowe (gluten, jajka, mleko), kakao na mleku.

ŚRODA 29.03.2023

Śniadanie: Chleb z ziarnami słonecznika (mąka pszenna, żytnia, słonecznik) z masłem (mleko),filet z kurczaka pieczony, pomidor, papryka żółta, roszponka, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu banan.

Obiad: Krupnik z kaszą pęczak i mięskiem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mleko, gluten).

*Kluski leniwe z masełkiem (gluten, mleko, jajka), marchewka z jabłkiem.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), szynka z liściem, ogórek zielony, kiełki buraka, herbata z aronii.

CZWARTEK 30.03.2023

Śniadanie: Waniliowa kaszka manna na mleku (gluten), chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko),*pasta twarogowa z rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao na mleku.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Kapuśniak z ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler).

Pieczeń rzymska z kaszą bulgur (gluten, jajka), marchewka z groszkiem.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: *Jogurt do picia o smaku borówkowym (mleko), wafelek kukurydziany.

PIĄTEK 31.03.2023

Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), kiełbasa krakowska sucha, papryka czerwona, papryka żółta, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa koperkowa zabielana z zacierką (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, gluten, jajka, mleko).

Sznycelki rybne (miruna, jajka, gluten, mleko) z ziemniakami, ogórki kiszone z cebulką.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Chleb krakowski (mąka pszenna, żytnia) z masłem i mozzarellą (mleko), pomidor, herbata malinowa słodzona miodem.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content