PONIEDZIAŁEK 27.03.2023
Śniadanie: Chleb sielankowy (mąka pszenna, żytnia, siemię lniane, kasza manna) z masłem (mleko), pasztet drobiowy, ogórek kiszony, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.
Po śniadaniu jabłka.
Obiad: Zupa wielowarzywna zabielana z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mleko).
Kurczak w sosie słodko – kwaśnym z ryżem (seler).
Kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: *Twarożek z musem truskawkowym (mleko).
WTOREK 28.03.2023
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku (gluten), chleb krakowski (mąka pszenna, żytnia) z masłem (mleko), *pasta jajeczna z majonezem (jajka, gorczyca), pomidor, szczypiorek, herbata wieloowocowa.
Po śniadaniu mandarynki.
Obiad: Zupa kalafiorowa zabielana z makaronem i natką pietruszki (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, gluten, jajka, por).
Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną (gluten) z buraczkami na ciepło.
Kompot wiśniowy.
Podwieczorek: *Ciasto drożdżowe (gluten, jajka, mleko), kakao na mleku.
ŚRODA 29.03.2023
Śniadanie: Chleb z ziarnami słonecznika (mąka pszenna, żytnia, słonecznik) z masłem (mleko),filet z kurczaka pieczony, pomidor, papryka żółta, roszponka, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.
Po śniadaniu banan.
Obiad: Krupnik z kaszą pęczak i mięskiem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mleko, gluten).
*Kluski leniwe z masełkiem (gluten, mleko, jajka), marchewka z jabłkiem.
Kompot truskawkowy.
Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), szynka z liściem, ogórek zielony, kiełki buraka, herbata z aronii.
CZWARTEK 30.03.2023
Śniadanie: Waniliowa kaszka manna na mleku (gluten), chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko),*pasta twarogowa z rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao na mleku.
Po śniadaniu gruszka.
Obiad: Kapuśniak z ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler).
Pieczeń rzymska z kaszą bulgur (gluten, jajka), marchewka z groszkiem.
Kompot wiśniowy.
Podwieczorek: *Jogurt do picia o smaku borówkowym (mleko), wafelek kukurydziany.
PIĄTEK 31.03.2023
Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), kiełbasa krakowska sucha, papryka czerwona, papryka żółta, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).
Po śniadaniu jabłko.
Obiad: Zupa koperkowa zabielana z zacierką (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, gluten, jajka, mleko).
Sznycelki rybne (miruna, jajka, gluten, mleko) z ziemniakami, ogórki kiszone z cebulką.
Kompot śliwkowy.
Podwieczorek: Chleb krakowski (mąka pszenna, żytnia) z masłem i mozzarellą (mleko), pomidor, herbata malinowa słodzona miodem.
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną