PONIEDZIAŁEK 03.04.2023
Śniadanie: Chleb sielankowy (mąka pszenna, żytnia, siemię lniane, kasza manna) z masłem (mleko), ser biały (mleko), powidło, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.
Po śniadaniu gruszka.
Obiad: Zupa ogórkowa zabielana z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mleko).
Spaghetti z sosem mięsno warzywnym (gluten, jajka, seler).
Kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: *Jogurcik truskawkowy (mleko) z chrupkim pieczywem jaglanym.
WTOREK 04.04.2023
Śniadanie: Płatki jaglane na mleku (gluten), chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), humus z ciecierzycy z suszonymi pomidorami, ogórek kiszony, szczypiorek, herbata wieloowocowa.
Po śniadaniu mandarynki.
Obiad: Krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, gluten, por).
Udziec indyczy pieczony z kaszą bulgur (gluten), zielona sałata z sosem koperkowo – jogurtowym (mleko).
Kompot wiśniowy.
Podwieczorek: *Napój mleczny o smaku brzoskwiniowym z wafelkiem kukurydzianym.
ŚRODA 05.04.2023
Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny (mąka pszenna, żytnia, słonecznik) z masłem (mleko),filet z bobrownik, papryka żółta, ogórek zielony, kakao na mleku.
Po śniadaniu banan.
Obiad: Krupnik z kaszą pęczka i mięskiem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mleko, gluten).
Ryba panierowana z ziemniakami (miruna, gluten, jajka), surówka z kapusty kiszonej z marchewką.
Kompot śliwkowy.
Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), ser żółty, rzodkiewka, szczypiorek, herbata z aronii słodzona miodem.
CZWARTEK 06.04.2023
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku (gluten), chleb sielankowy (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko), bekon tradycyjny, pomidor, szczypiorek, herbata dzika różą.
Po śniadaniu gruszka.
Obiad: Zupa pomidorowa zabielana z makaronem (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, gluten, jajka, mleko).
Gulasz z indyka z kaszą jęczmienną (gluten), mizeria z jogurtem naturalnym (mleko).
Kompot truskawkowy.
Podwieczorek: *Ciasto marchewkowe z jabłkami (jajka, gluten), herbata malinowa.
PIĄTEK 07.04.2023
Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), szynka krucha, jajko w sosie jogurtowym (mleko, jajka, gorczyca, groszek zielony) papryka czerwona, papryka żółta, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria) – świąteczne śniadanie podane w formie stołu szwedzkiego.
Po śniadaniu jabłko.
Obiad: Barszcz biały zabielany z ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, gluten, mleko).
Makaron z białym serem i masełkiem na słodko (jajka, gluten, mleko).
Kompot wiśniowy.
Podwieczorek: Chleb krakowski (mąka pszenna, żytnia) z masłem,*pasta z tuńczyka z serkiem śmietankowym (mleko), pomidor, herbata wieloowocowa słodzona miodem.
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną