Jadłospis na tydzień od 24.04.2023r. do 28.04.2023r.

PONIEDZIAŁEK 24.04.2023

Śniadanie: Chleb krakowski (mąka pszenna, żytnia) z masłem (mleko), serek śmietankowy, papryka czerwona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa ogórkowa zabielana z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mleko).

Spaghetti z sosem mięsno  warzywnym (gluten, jajka, seler).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: *Jogurcik z truskawkami z chrupkim pieczywem jaglanym (mleko).

WTOREK 25.03.2023

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku (gluten), chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko),*pasta jajeczna z majonezem (jajka, gorczyca), pomidor, szczypiorek, herbata wieloowocowa.

Po śniadaniu mandarynki.

Obiad: Zupa kalafiorowa zabielana z makaronem i natką pietruszki (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, por).

Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną (gluten) z buraczkami na ciepło ze śmietaną (mleko).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: *Ciasto drożdżowe z kruszonką (gluten, jajka, mleko), kakao na mleku.

ŚRODA 26.04.2023

Śniadanie: Chleb z ziarnami słonecznika  (mąka pszenna, żytnia, słonecznik) z masłem (mleko),kabanosy drobiowe, pomidor, ogórek kiszony, papryka żółta, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu banan.

Obiad: Zupa porowa zabielana z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mleko).

Schab duszony z warzywami (seler, pietruszka, marchewka, pomidory, por), ziemniaki, mizeria ze śmietanką i koperkiem (mleko).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: *Deserek jogurtowy z polewą wiśniową (mleko), wafelek kukurydziany.

CZWARTEK 27.04.2023

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, siemię lniane, słonecznik) z masłem (mleko), ser żółty, pomidor, szczypiorek, herbata malinowa z miodem.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Rosół z makaronem i natką pietruszki (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, gluten, jajka).

Ryba panierowana z ziemniakami (miruna, gluten, jajka), surówka z kapusty kiszonej z marchewką.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem (mleko),*pasta z kurczaka z majonezem (jajka, gorczyca), ogórek kiszony, szczypiorek, herbata wieloowocowa.

PIĄTEK 28.04.2023

Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), polędwica tradycyjna, ogórek kiszony, kiełki jarmużu, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zup fasolowa z warzywami, kiełbaską  i natką pietruszki (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler).

Ryż z jabłkami i cynamonem z polewą jogurtową (mleko).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Chleb krakowski (mąka pszenna, żytnia) z masłem, mozzarella (mleko), pomidor, herbata malinowa słodzona miodem.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content