PONIEDZIAŁEK 24.04.2023
Śniadanie: Chleb krakowski (mąka pszenna, żytnia) z masłem (mleko), serek śmietankowy, papryka czerwona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.
Po śniadaniu jabłko.
Obiad: Zupa ogórkowa zabielana z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mleko).
Spaghetti z sosem mięsno warzywnym (gluten, jajka, seler).
Kompot śliwkowy.
Podwieczorek: *Jogurcik z truskawkami z chrupkim pieczywem jaglanym (mleko).
WTOREK 25.03.2023
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku (gluten), chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko),*pasta jajeczna z majonezem (jajka, gorczyca), pomidor, szczypiorek, herbata wieloowocowa.
Po śniadaniu mandarynki.
Obiad: Zupa kalafiorowa zabielana z makaronem i natką pietruszki (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, por).
Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną (gluten) z buraczkami na ciepło ze śmietaną (mleko).
Kompot wiśniowy.
Podwieczorek: *Ciasto drożdżowe z kruszonką (gluten, jajka, mleko), kakao na mleku.
ŚRODA 26.04.2023
Śniadanie: Chleb z ziarnami słonecznika (mąka pszenna, żytnia, słonecznik) z masłem (mleko),kabanosy drobiowe, pomidor, ogórek kiszony, papryka żółta, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.
Po śniadaniu banan.
Obiad: Zupa porowa zabielana z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mleko).
Schab duszony z warzywami (seler, pietruszka, marchewka, pomidory, por), ziemniaki, mizeria ze śmietanką i koperkiem (mleko).
Kompot truskawkowy.
Podwieczorek: *Deserek jogurtowy z polewą wiśniową (mleko), wafelek kukurydziany.
CZWARTEK 27.04.2023
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, siemię lniane, słonecznik) z masłem (mleko), ser żółty, pomidor, szczypiorek, herbata malinowa z miodem.
Po śniadaniu jabłko.
Obiad: Rosół z makaronem i natką pietruszki (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, gluten, jajka).
Ryba panierowana z ziemniakami (miruna, gluten, jajka), surówka z kapusty kiszonej z marchewką.
Kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: Weka pszenna z masłem (mleko),*pasta z kurczaka z majonezem (jajka, gorczyca), ogórek kiszony, szczypiorek, herbata wieloowocowa.
PIĄTEK 28.04.2023
Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), polędwica tradycyjna, ogórek kiszony, kiełki jarmużu, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).
Po śniadaniu gruszka.
Obiad: Zup fasolowa z warzywami, kiełbaską i natką pietruszki (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler).
Ryż z jabłkami i cynamonem z polewą jogurtową (mleko).
Kompot truskawkowy.
Podwieczorek: Chleb krakowski (mąka pszenna, żytnia) z masłem, mozzarella (mleko), pomidor, herbata malinowa słodzona miodem.
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną