PONIEDZIAŁEK 22.05.2023
Śniadanie: Chleb sielankowy (mąka pszenna, żytnia, siemię lniane, kasza manna) z masłem (mleko), tuńczyk z suszonymi pomidorami, ogórek kiszony, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.
Po śniadaniu gruszka.
Obiad: Rosolnik z kaszą manną i natką pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mleko, gluten).
Makaron z białym serem i polewą jogurtowo – borówkową (gluten, jajka, mleko).
Kompot truskawkowy.
Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), indyk z bobrownik, pomidor, kiełki buraka, herbatka z dzikiej róży z miodem.
WTOREK 23.05.2023
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku (gluten), chleb krakowski (mąka pszenna, żytnia) z masłem (mleko), ser żółty, ogórek zielony, kiełki jarmużu, herbata malinowa.
Po śniadaniu banany.
Obiad: Zupa krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, gluten, por).
Potrawka z kurczaka z kaszą bulgur (gluten, seler), mix zielonych sałata z pomidorkami.
Kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: *Jogurcik waniliowy (mleko) z brzoskwiniami, wafelek ryżowy.
ŚRODA 24.05.2023
Śniadanie: Chleb z ziarnami słonecznika (mąka pszenna, żytnia, słonecznik) z masłem (mleko),kabanosy drobiowe, pomidor, papryka żółta, roszponka, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.
Po śniadaniu jabłka.
Obiad: Zupa porowa zabielana z makaronem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mleko, gluten, jajka).
Schab duszony z warzywami (seler, pietruszka, marchewka, pomidory, por), ziemniaki, ogórki z jogurtem naturalnym (mleko).
Kompot śliwkowy.
Podwieczorek: *Koktajl truskawkowy (mleko), banan.
CZWARTEK 25.05.2023
Śniadanie: Musli na mleku (gluten), chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko),*pasta jajeczna z majonezem (jajka, gorczyca), rzodkiewka, szczypiorek, kakao na mleku.
Po śniadaniu mandarynki.
Obiad: Zupa brokułowa z lanym ciastem (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, gluten, jajka).
Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną (gluten), buraczki czerwone.
Kompot wiśniowy.
Podwieczorek: *Ciasto drożdżowe z borówkami (jajka, gluten, mleko), mleko z miodem.
PIĄTEK 26.05.2023
Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), kiełbasa krakowska, papryka zielona, papryka czerwona, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).
Po śniadaniu gruszka.
Obiad: Barszcz biały zabielany z ziemniakami i kiełbaską (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, gluten, mleko).
Ryba panierowana z żółtym ryżem (miruna, jajka, gluten, mleko), mini marchewki.
Kompot truskawkowy.
Podwieczorek: Weka pszenna z masłem, pasta twarogowa (mleko), rzodkiewka, szczypiorek, herbata z aronii słodzona miodem.
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną