PONIEDZIAŁEK 29.05.2023
Śniadanie: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.
Po śniadaniu jabłko.
Obiad: Zupa pomidorowa zabielana z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mleko).
Filet pieczony z indyka z kaszą bulgur (gluten), marchewka z groszkiem i masełkiem (mleko).
Kompot śliwkowy.
Podwieczorek: *Kasza manna z musem wiśniowym (mleko, gluten).
WTOREK 30.05.2023
Śniadanie: Chleb z ziarnami słonecznika (mąka pszenna, żytnia, słonecznik) z masłem (mleko),polędwica z liściem, pomidor, papryka zielona, ogórek kiszony,herbata z owoców leśnych.
Po śniadaniu mandarynka.
Obiad: Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mleko).
Łazanki z mięskiem wołowym i kapustą (gluten, jajka).
Kompot truskawkowy.
Podwieczorek:*Deser jogurtowy z musem truskawkowym (mleko).
ŚRODA 31.05.2023
Śniadanie: Chleb krakowski (mąka pszenna, żytnia) z masłem (mleko), szynka z bobrownik, ogórek zielony, rzodkiewka, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.
Po śniadaniu gruszka.
Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną z mięskiem i natką pietruszki (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, por).
Jajko gotowane w sosie koperkowym (mleko, gluten) z ziemniakami, surówka z marchewki z jabłkiem.
Kompot wiśniowy.
Podwieczorek: Weka pszenna z masłem (mleko, gluten), serek mozzarella (mleko), pomidory, rukola, herbata malinowa słodzona miodem.
CZWARTEK 01.06.2023
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko), ser biały (mleko), rzodkiewka, szczypiorek, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).
Po śniadaniu jabłko.
Obiad: Zupa gulaszowa z ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, gluten).
*Kluski na parze z polewą truskawkowo – jogurtową (gluten, jajka, mleko).
Kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), filet z bobrownik, pomidor, kiełki jarmużu, herbata malinowa słodzona miodem.
PIĄTEK 02.06.2023
Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), ser żółty (mleko), pomidor, kakao na mleku.
Po śniadaniu banan.
Obiad: Rosół z makaronem i natką pietruszki (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, gluten, jajka).
Ryba panierowana z ziemniakami (miruna, jajka, gluten), kapusta kiszona z marchewką.
Kompot śliwkowy.
Podwieczorek: Weka pszenna z masłem (mleko),*pasta z kurczaka z majonezem (jajka, gorczyca), ogórek kiszony, herbata z aronii słodzona miodem.
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną