Jadłospis na tydzień od 29.05.2023r. do 02.06.2023r.

PONIEDZIAŁEK 29.05.2023

Śniadanie: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa pomidorowa zabielana z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mleko).

Filet pieczony z indyka z kaszą bulgur (gluten), marchewka z groszkiem i masełkiem (mleko).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: *Kasza manna z musem wiśniowym (mleko, gluten).

WTOREK 30.05.2023

Śniadanie: Chleb z ziarnami słonecznika (mąka pszenna, żytnia, słonecznik) z masłem (mleko),polędwica  z liściem, pomidor, papryka zielona, ogórek kiszony,herbata z owoców leśnych.

Po śniadaniu mandarynka.

Obiad: Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mleko).

Łazanki z mięskiem wołowym i kapustą (gluten, jajka).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek:*Deser jogurtowy z musem truskawkowym (mleko).

ŚRODA 31.05.2023

Śniadanie: Chleb krakowski (mąka pszenna, żytnia) z masłem (mleko), szynka z bobrownik, ogórek zielony, rzodkiewka, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną z mięskiem i natką pietruszki (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, por).

Jajko gotowane w sosie koperkowym (mleko, gluten) z ziemniakami, surówka z marchewki z jabłkiem.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem (mleko, gluten), serek mozzarella (mleko), pomidory, rukola, herbata malinowa słodzona miodem.

CZWARTEK 01.06.2023

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko), ser biały (mleko), rzodkiewka, szczypiorek, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa gulaszowa z ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, gluten).

*Kluski na parze z polewą truskawkowo – jogurtową (gluten, jajka, mleko).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), filet z bobrownik, pomidor, kiełki jarmużu, herbata malinowa słodzona miodem.

PIĄTEK 02.06.2023

Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), ser żółty (mleko), pomidor, kakao na mleku.

Po śniadaniu banan.

Obiad: Rosół z makaronem i natką pietruszki (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, gluten, jajka).

Ryba panierowana z ziemniakami (miruna,  jajka, gluten), kapusta kiszona z marchewką.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem (mleko),*pasta z kurczaka z majonezem (jajka, gorczyca), ogórek kiszony, herbata z aronii słodzona miodem.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content