Jadłospis na tydzień od 11.12.2023r. do 15.12.2023r.

PONIEDZIAŁEK 11.12.2023r   (990kcal)

Śniadanie: Chleb krakowski z masłem  (mąka pszenna, mąka żytnia, masło), serek śmietankowy z suszonymi pomidorami (serek śmietankowy, suszone pomidory), papryka żółta, kiełki buraka, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria, mleko krowie)

Po śniadaniu jabłko

Obiad: Zupa wielowarzywna zabielana z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietana 18%).

Gulasz indyczy z koperkiem (udziec indyczy, mąka pszenna, cebula, olej, koperek), kaszą pęczak (kasza pęczak, olej), żółta fasolka szparagowa z bułką tartą (fasolka szparagowa żółta, masło, bułka tarta)

Kompot śliwkowy (śliwki, cukier)

Podwieczorek: Ciasto drożdżowe z bakaliami (mąka pszenna, rodzynki, czekolada gorzka, orzechy laskowe, jajka kurze, mleko krowie, masło, drożdże), herbata owocowa

WTOREK 12.12.2023r.   (998kcal)

Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku (płatki ryżowe, mleko krowie), chleb owsiany z masłem (mąka pszenna, żytnia, owies, masło), kiełbasa krakowska podsuszana, pomidor, zielona sałata, herbata wieloowocowa.

Po śniadaniu mandarynka.

Obiad: Zupa krem z zielonych warzyw z pestkami dyni (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, groszek zielony, szpinak, brokuł, śmietana 18%, pestki dyni, ziemniaki).

Pieczony udziec z kurczaka (udziec z kurczaka, zioła, olej), kasza bulgur (kasza bulgur, olej), sałata zielona z jogurtem (sałata, jogurt naturalny)

Kompot truskawkowy (truskawki, cukier)

Podwieczorek: Budyń śmietankowo-waniliowy (mleko krowie, mąka pszenna, cukier waniliowy), chrupki kukurydziane.

ŚRODA 13.12.2023r.    (995kcal)

Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny z masłem (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane, masło),szynka naturalna, pomidor, ogórek kiszony, papryka żółta, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu banany.

Obiad: Porowa z lanym ciastem i mięskiem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, jajko kurze, mąka pszenna, śmietana 18%).

Kluski na parze z polewą jogurtową (mąka pszenna, jajko kurze, mleko krowie, jogurt naturalny, cynamon, cukier, drożdże).

Kompot wiśniowy (wiśnie, cukier)

Podwieczorek: Chleb z ziarnami słonecznika z masłem (mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, masło), serem żółtym (ser żółty), papryka czerwona, szczypiorek, herbata miętowa słodzona miodem.

CZWARTEK 14.12.2023r   (983kcal)

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, chleb sielankowy (mąka pszenna, mąka żytnia, siemię lniane, kasza manna) z masłem (mleko), indyk z bobrownik, kiełki rzodkiewki, ogórek zielony, herbata wieloowocowa.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Koperkowa z ryżem (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, ryż, śmietana 18%, koperek).

Schab w jarzynach (schab, mieszanka warzywna, mąka pszenna, cebula, olej, pomidory), ziemniaki puree (ziemniaki, mleko krowie)

Kompot wieloowocowy (mieszanka wieloowocowa, cukier)

Podwieczorek: Chleb graham z masłem (mąka pszenna graham, słonecznik, masło), ser z miodem (ser biały, miód), herbata rumiankowa.

PIĄTEK 15.12.2023r.  (990kcal)

Śniadanie: Chleb owsiany z masłem (mąka pszenna, żytnia, owies, masło), filet maślany, ogórek kiszony, kiełki lucerny, kawa zbożowa na mleku(jęczmień, żyto, cykoria, mleko krowie).

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Rosół z makaronem  (włoszczyzna, kurczak zagrodowy, łata wołowa, makaron pszenny, natka pietruszki).

Sznycelki rybne (miruna, jajko kurze, bułka tarta) z ziemniakami puree (ziemniaki, mleko krowie), surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, jabłko, marchew, olej)

Kompot śliwkowy (śliwki, cukier)

Podwieczorek: Chleb orkiszowy jasny z masłem (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane), jajko gotowane, rzodkiewka, szczypiorek, herbata malinowa słodzona miodem.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content