PONIEDZIAŁEK 11.12.2023r (990kcal)
Śniadanie: Chleb krakowski z masłem (mąka pszenna, mąka żytnia, masło), serek śmietankowy z suszonymi pomidorami (serek śmietankowy, suszone pomidory), papryka żółta, kiełki buraka, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria, mleko krowie)
Po śniadaniu jabłko
Obiad: Zupa wielowarzywna zabielana z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietana 18%).
Gulasz indyczy z koperkiem (udziec indyczy, mąka pszenna, cebula, olej, koperek), kaszą pęczak (kasza pęczak, olej), żółta fasolka szparagowa z bułką tartą (fasolka szparagowa żółta, masło, bułka tarta)
Kompot śliwkowy (śliwki, cukier)
Podwieczorek: Ciasto drożdżowe z bakaliami (mąka pszenna, rodzynki, czekolada gorzka, orzechy laskowe, jajka kurze, mleko krowie, masło, drożdże), herbata owocowa
WTOREK 12.12.2023r. (998kcal)
Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku (płatki ryżowe, mleko krowie), chleb owsiany z masłem (mąka pszenna, żytnia, owies, masło), kiełbasa krakowska podsuszana, pomidor, zielona sałata, herbata wieloowocowa.
Po śniadaniu mandarynka.
Obiad: Zupa krem z zielonych warzyw z pestkami dyni (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, groszek zielony, szpinak, brokuł, śmietana 18%, pestki dyni, ziemniaki).
Pieczony udziec z kurczaka (udziec z kurczaka, zioła, olej), kasza bulgur (kasza bulgur, olej), sałata zielona z jogurtem (sałata, jogurt naturalny)
Kompot truskawkowy (truskawki, cukier)
Podwieczorek: Budyń śmietankowo-waniliowy (mleko krowie, mąka pszenna, cukier waniliowy), chrupki kukurydziane.
ŚRODA 13.12.2023r. (995kcal)
Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny z masłem (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane, masło),szynka naturalna, pomidor, ogórek kiszony, papryka żółta, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.
Po śniadaniu banany.
Obiad: Porowa z lanym ciastem i mięskiem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, jajko kurze, mąka pszenna, śmietana 18%).
Kluski na parze z polewą jogurtową (mąka pszenna, jajko kurze, mleko krowie, jogurt naturalny, cynamon, cukier, drożdże).
Kompot wiśniowy (wiśnie, cukier)
Podwieczorek: Chleb z ziarnami słonecznika z masłem (mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, masło), serem żółtym (ser żółty), papryka czerwona, szczypiorek, herbata miętowa słodzona miodem.
CZWARTEK 14.12.2023r (983kcal)
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, chleb sielankowy (mąka pszenna, mąka żytnia, siemię lniane, kasza manna) z masłem (mleko), indyk z bobrownik, kiełki rzodkiewki, ogórek zielony, herbata wieloowocowa.
Po śniadaniu gruszka.
Obiad: Koperkowa z ryżem (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, ryż, śmietana 18%, koperek).
Schab w jarzynach (schab, mieszanka warzywna, mąka pszenna, cebula, olej, pomidory), ziemniaki puree (ziemniaki, mleko krowie)
Kompot wieloowocowy (mieszanka wieloowocowa, cukier)
Podwieczorek: Chleb graham z masłem (mąka pszenna graham, słonecznik, masło), ser z miodem (ser biały, miód), herbata rumiankowa.
PIĄTEK 15.12.2023r. (990kcal)
Śniadanie: Chleb owsiany z masłem (mąka pszenna, żytnia, owies, masło), filet maślany, ogórek kiszony, kiełki lucerny, kawa zbożowa na mleku(jęczmień, żyto, cykoria, mleko krowie).
Po śniadaniu jabłko.
Obiad: Rosół z makaronem (włoszczyzna, kurczak zagrodowy, łata wołowa, makaron pszenny, natka pietruszki).
Sznycelki rybne (miruna, jajko kurze, bułka tarta) z ziemniakami puree (ziemniaki, mleko krowie), surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, jabłko, marchew, olej)
Kompot śliwkowy (śliwki, cukier)
Podwieczorek: Chleb orkiszowy jasny z masłem (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane), jajko gotowane, rzodkiewka, szczypiorek, herbata malinowa słodzona miodem.
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną