Jadłospis na tydzień od 18.12.2023r. do 22.12.2023r.

PONIEDZIAŁEK 18.12.2023r.  (998kcal)

Śniadanie: Chleb graham z masłem  (mąka pszenna graham, słonecznik, masło) pasztet drobiowy (pasztet drobiowy), pomidor, szczypiorek, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria, mleko krowie).

Po śniadaniu pomarańcza.

Obiad: Zupa brokułowa z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, brokuł, śmietana 18%).

Potrawka z kurczaka z warzywami (filet z kurczaka, mieszanka warzywna) i ryżem.

Kompot truskawkowy (truskawki, cukier)

Podwieczorek: Chleb krakowski z masłem (mąka pszenna, mąka żytnia, masło), serek mozzarella (ser mozarella), rukola, pomidorki koktajlowe, oliwki czarne i zielone, herbata rumiankowa słodzona miodem.

WTOREK 19.12.2023r.   (990kcal)

Śniadanie: Płatki jaglane na mleku (mleko krowie, płatki jaglane), weka pszenna (mąka pszenna) z masłem (mleko), pasta jajeczna z avocado (jajko kurze, majonez, avocado), pomidor, herbata wieloowocowa z miodem.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa z zielonego groszku z zacierką  (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, zielony groszek, makaron zacierka, śmietana 18%).

Węgierski gulasz z kolorową papryką (pieczeń wołowa, papryka czerwona, papryka żółta, papryka zielona, passata pomidorowa, cebula, olej, mąka pszenna), kasza pęczak (kasza pęczak, olej), ogórek kiszony pokrojony w słupeczki

Kompot śliwkowy (śliwki, cukier)

Podwieczorek: Kanapka z dżemem (weka pszenna, masło, dżem owocowy), mleko (mleko krowie)

ŚRODA 20.12.2023r.    (978kcal)

Śniadanie: Chleb orkiszowy jasny z masłem (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane, masło),ser żółty wędzony (ser żółty wędzony), kabanos drobiowy, pomidor, roszponka, papryka żółta, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu banan.

Obiad: Zupa grysikowa z mięskiem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, kasza manna, mięso drobiowe).

Pulpet wieprzowy w sosie jarzynowym (łopatka, włoszczyzna, mąka pszenna, jajko, olej, cebula, bułka tarta), kasza bulgur (kasza bulgur, olej), roszponka z pomidorami.

Kompot wieloowocowy (mieszanka wieloowocowa, cukier)

Podwieczorek: Koktajl mango (jogurt naturalny, mango), chrupki kukurydziane

CZWARTEK 21.12.2023r.  (968kcal)

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku (płatki kukurydziane, mleko krowie), chleb sielankowy z masłem  (mąka pszenna, mąka żytnia, siemię lniane, kasza manna), Szynka kniazia, kiełki burak, koperek, herbata wieloowocowa.

Po śniadaniu morele suszone.

Obiad: Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym  (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, pieczarki, groszek ptysiowy, śmietana 18%).

Zapiekana ryba ze szpinakiem i parmezanem (miruna, parmezan, szpinak, olej), ziemniaki puree (ziemniaki, mleko krowie)

Kompot wiśniowy (wiśnie, cukier)

Podwieczorek: Deserek serowy z orzechami i miodem (ser biały, miód, orzechy laskowe, jogurt naturalny)

PIĄTEK 22.12.2023r.   (990kcal)

Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), pasta z szynki (polędwica z liściem, majonez), pomidor, rzodkiewka, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).

Po śniadaniu mandarynki.

Obiad: Żurek z kiełbasą  (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, żurek, śmietana 18%, kiełbasa biała z szynki).

Makaron z serem i polewą jagodową (makaron pszenny, ser biały, jagody , cukier)

Kompot śliwkowy (śliwki, cukier)

Podwieczorek: Rogalik maślany (rogalik maślany), mleko z miodem (mleko krowie, miód).

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content