PONIEDZIAŁEK 18.12.2023r. (998kcal)
Śniadanie: Chleb graham z masłem (mąka pszenna graham, słonecznik, masło) pasztet drobiowy (pasztet drobiowy), pomidor, szczypiorek, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria, mleko krowie).
Po śniadaniu pomarańcza.
Obiad: Zupa brokułowa z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, brokuł, śmietana 18%).
Potrawka z kurczaka z warzywami (filet z kurczaka, mieszanka warzywna) i ryżem.
Kompot truskawkowy (truskawki, cukier)
Podwieczorek: Chleb krakowski z masłem (mąka pszenna, mąka żytnia, masło), serek mozzarella (ser mozarella), rukola, pomidorki koktajlowe, oliwki czarne i zielone, herbata rumiankowa słodzona miodem.
WTOREK 19.12.2023r. (990kcal)
Śniadanie: Płatki jaglane na mleku (mleko krowie, płatki jaglane), weka pszenna (mąka pszenna) z masłem (mleko), pasta jajeczna z avocado (jajko kurze, majonez, avocado), pomidor, herbata wieloowocowa z miodem.
Po śniadaniu jabłko.
Obiad: Zupa z zielonego groszku z zacierką (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, zielony groszek, makaron zacierka, śmietana 18%).
Węgierski gulasz z kolorową papryką (pieczeń wołowa, papryka czerwona, papryka żółta, papryka zielona, passata pomidorowa, cebula, olej, mąka pszenna), kasza pęczak (kasza pęczak, olej), ogórek kiszony pokrojony w słupeczki
Kompot śliwkowy (śliwki, cukier)
Podwieczorek: Kanapka z dżemem (weka pszenna, masło, dżem owocowy), mleko (mleko krowie)
ŚRODA 20.12.2023r. (978kcal)
Śniadanie: Chleb orkiszowy jasny z masłem (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane, masło),ser żółty wędzony (ser żółty wędzony), kabanos drobiowy, pomidor, roszponka, papryka żółta, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.
Po śniadaniu banan.
Obiad: Zupa grysikowa z mięskiem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, kasza manna, mięso drobiowe).
Pulpet wieprzowy w sosie jarzynowym (łopatka, włoszczyzna, mąka pszenna, jajko, olej, cebula, bułka tarta), kasza bulgur (kasza bulgur, olej), roszponka z pomidorami.
Kompot wieloowocowy (mieszanka wieloowocowa, cukier)
Podwieczorek: Koktajl mango (jogurt naturalny, mango), chrupki kukurydziane
CZWARTEK 21.12.2023r. (968kcal)
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku (płatki kukurydziane, mleko krowie), chleb sielankowy z masłem (mąka pszenna, mąka żytnia, siemię lniane, kasza manna), Szynka kniazia, kiełki burak, koperek, herbata wieloowocowa.
Po śniadaniu morele suszone.
Obiad: Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, pieczarki, groszek ptysiowy, śmietana 18%).
Zapiekana ryba ze szpinakiem i parmezanem (miruna, parmezan, szpinak, olej), ziemniaki puree (ziemniaki, mleko krowie)
Kompot wiśniowy (wiśnie, cukier)
Podwieczorek: Deserek serowy z orzechami i miodem (ser biały, miód, orzechy laskowe, jogurt naturalny)
PIĄTEK 22.12.2023r. (990kcal)
Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), pasta z szynki (polędwica z liściem, majonez), pomidor, rzodkiewka, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).
Po śniadaniu mandarynki.
Obiad: Żurek z kiełbasą (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, żurek, śmietana 18%, kiełbasa biała z szynki).
Makaron z serem i polewą jagodową (makaron pszenny, ser biały, jagody , cukier)
Kompot śliwkowy (śliwki, cukier)
Podwieczorek: Rogalik maślany (rogalik maślany), mleko z miodem (mleko krowie, miód).
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną