Jadłospis na tydzień od 15.01.2024r. do 19.01.2024r.

PONIEDZIAŁEK 15.01.2024r.   (990kcal)

Śniadanie: Chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko), parówki z szynki (gluten), ogórek kiszony, ketchup,  kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.

Po śniadaniu mandarynki.

Obiad: Koperkowa  z mięskiem i ziemniakami  (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietana 18%, koperek).

Makaron kolanka z białym serem i polewą truskawkowo – jogurtową (makaron pszenny, ser biały, truskawki).

Kompot wieloowocowy (mieszanka wieloowocowa, cukier)

Podwieczorek: Chleb krakowski z masłem (mąka pszenna, mąka żytnia, masło), kurczak z bobrownik, pomidor, ogórek zielony, herbata rumiankowa słodzona miodem.

WTOREK 16.01.2024r.   (988kcal)

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku (gluten), chleb z ziarnami słonecznika (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko), twarożek waniliowy z cynamonem (ser biały, wanilia, cynamon), prażony słonecznik, herbata zielona z cytryną.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Krem dyniowy z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, dynia, ziemniaki, seler, por, śmietana 18%, groszek ptysiowy).

Pieczeń rzymska z sosem pieczarkowym (łopatka wp., jajko kurze, bułka tarta, pieczarki, śmietana 18%), kasza gryczana (kasza gryczana, olej), ogórek kiszony pokrojony w słupki.

Kompot truskawkowy (truskawki, cukier)

Podwieczorek: Budyń o smaku czekoladowym (kakao, mleko krowie, mąka pszenna) z polewą malinową (maliny).

ŚRODA 17.01.2024r.    (990kcal)

Śniadanie: Chleb graham z masłem (mąka pszenna graham, masło),ser żółty (ser żółty), polędwica sopocka,  pomidor malinowy, ogórek zielony, roszponka,  kakao na mleku (kakao, mleko krowie) – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu banan.

Obiad: Zupa brukselkowa zabielana z makaronem literki i natka pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, brukselka, makaron pszenny, śmietana 18%).

 Ryba z pieca (miruna, cytryna), ziemniakami puree (ziemniaki, mleko krowie), szpinak duszony (szpinak, śmietana 18%).

Kompot z czarnej porzeczki (czarna porzeczka, cukier)

Podwieczorek: Chleb pszenny z masłem (mąka pszenna, masło), powidło śliwkowe, mleko z miodem (mleko krowie, miód)

CZWARTEK 18.01.2024r.   (985kcal)

Śniadanie: Kasza manna na mleku (mleko krowie, kasza manna), chleb sielankowy z masłem (mąka pszenna, mąka żytnia, siemię lniane, masło), mozzarella (mozzarella), pomidorki koktajlowe, rukola, herbata malinowa.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, pomidory w puszce, ziemniaki, kapusta kiszona).

Pulpety w pomidorach z ryżem (udziec z kurczaka, pomidory w puszce, jajko kurze, bułka tarta, ryż), surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, marchew, kukurydza, majonez)

Kompot wiśniowy (wiśnie, cukier)

Podwieczorek: Torcik waniliowy z polewą truskawkową (mleko).

PIĄTEK 19.01.2024r.   (990kcal)

Śniadanie: Chleb owsiany z masłem (mąka pszenna, mąka żytnia, mąka owsiana, masło), schab na maśle, papryka czerwona, kiełki rzodkiewki, kawa zbożowa (kawa zbożowa, mleko krowie).

Po śniadaniu gruszki.

Obiad: Zupa ziemniaczana z natka pietruszki (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, śmietana 18%).

Fasolka po bretońsku z kiełbaską (fasola, passata pomidorowa, kiełbasa z szynki, mąka pszenna,), weka pszenna (mąka pszenna)

Kompot truskawkowy (truskawki, cukier)

Podwieczorek: Koktajl mango (jogurt naturalny, mango), chrupki kukurydziane.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content