PONIEDZIAŁEK 12.02.2024r. (987kcal)
Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko), serek śmietankowy (mleko), szczypiorek, rzodkiewka, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria, mleko krowie) .
Po śniadaniu gruszka.
Obiad: Zupa pieczarkowa z makaronem łazanki (wywar mięsno – warzywny, marchew, kalafior, pietruszka, seler, por, śmietana 18%, makaron pszenny).
Pierś z indyka grillowana w ziołach prowansalskich (filet z indyka, zioła prowansalskie, olej), kasza bulgur (kasza bulgur, olej), mix sałat z pomidorkami z oliwą z oliwek (mix sałat, pomidorki koktajlowe, oliwa z oliwek)
Kompot z czarnej porzeczki (czarna porzeczka, cukier).
Podwieczorek: Koktajl brzoskwiniowy (jogurt naturalny, brzoskwinie), chrupki kukurydziane.
WTOREK 13.02.2024r. (990kcal)
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane, mleko krowie), chleb sielankowy z masłem (mąka pszenna, żytnia, siemię lniane, masło), bryndza z warzywami (ser biały, rzodkiewka, szczypiorek), ogórek kiszony, herbata malinowa.
Po śniadaniu mandarynka.
Obiad: Zupa jarzynowa z fasolą i ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, śmietana 18%).
Zapiekany ryż z jabłkami z cynamonem (ryż, jabłka, cynamon), polewa jogurtowa o smaku waniliowym (jogurt naturalny, cukier waniliowy)
Kompot wiśniowy (wiśnie, cukier)
Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), indyk Jaś,pomidor, herbata miętowa słodzona miodem.
ŚRODA 14.02.2024r. (975kcal)
Śniadanie: Chleb krakowski z masłem (mąka żytnia, mąka pszenna, masło), ser żółty wędzony, sopocka,pomidor malinowy, ogórek kiszony, kakao na mleku (kakao, mleko krowie) – podane w formie stołu szwedzkiego.
Po śniadaniu banany.
Obiad: Zupa ogórkowa z zacierką (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, zacierka, ogórek kiszony, śmietana 18%).
Zrazy wieprzowe (łopatka, jajko kurze, buka tarta, olej), ziemniakami puree (ziemniaki, mleko krowie), surówka Colesław (kapusta, marchew, majonez)
Kompot wieloowocowy (mieszanka wieloowocowa, cukier).
Podwieczorek: Kisiel z wiśniowy (wiśnie, mąka ziemniaczana, cukier), wafelek ryżowy.
CZWARTEK 15.02.2024r. (990kacl)
Śniadanie: Kaszka kukurydziana na mleku (kasza kukurydziana, mleko krowie), chleb sielankowy z masłem (mąka pszenna, mąka żytnia, siemię lniane, masło), pasta z szynki z majonezem (szynka Juranda, majonez), ogórek kiszony, kiełki lucerny, herbata malinowa.
Po śniadaniu morele suszone.
Obiad: Zupa krem selerowy z pestkami dyni (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, por).
Paluszki rybne (miruna, jajko kurze, bułka tarta, olej), ryż żółty (ryż, kurkuma), sałatka z ogórka kiszonego (ogórek kiszony, cebulka, olej)
Kompot śliwkowy (śliwki, cukier).
Podwieczorek: Deserek waniliowy z polewą truskawkową (ser biały, mleko krowie, cukier waniliowy, truskawki)
PIĄTEK 16.02.2024r. (989kcal)
Śniadanie: Chleb owsiany z masłem (mąka pszenna, żytnia, owies, masło), polędwica z liściem, sałata zielona, pomidor, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria, mleko krowie).
Po śniadaniu jabłka.
Obiad: Zupa kalafiorowa z lanym ciastem (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, śmietana 18%, jajka kurze, mąka pszenna, kalafior).
Gulasz drobiowy (filet z kurczaka, mąka pszenna, cebula, olej), kasza pęczak (kasza pęczak, olej), marchew mini z masełkiem (marchewka, masło)
Kompot truskawkowy (truskawki, cukier).
Podwieczorek: Ciasto drożdżowe z kruszonką (mleko krowie, masło, jajka kurze, mleko, drożdże), herbata rumiankowa z miodem
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną