PONIEDZIAŁEK 09.01.2023
Śniadanie: Chleb krakowski (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko),*twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem (mleko), papryka żółta, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.
Po śniadaniu chrupsy jabłkowe.
Obiad: Zupa kalafiorowa z ziemniakami i natką pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mleko).
Kurczak w sosie słodko – kwaśnym z żółtym ryżem, roszponka z pomidorkami.
Kompot truskawkowy.
Podwieczorek: *Budyń czekoladowy (mleko, gluten, kakao), wafelek ryżowy.
WTOREK 10.01.2023
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), kiełbasa krakowska podsuszana, pomidor, zielona sałata, herbata wieloowocowa.
Po śniadaniu mandarynki.
Obiad: Zupa krem marchewkowy z pestkami dyni (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, por).
Pulpety w sosie własnym z kaszą bulgur (gluten, jajka), ogórek zielony z jogurtem naturalnym (mleko).
Kompot śliwkowy.
Podwieczorek: *Jogurcik do picia o smaku bananowym (mleko), chrupkie pieczywo jaglane.
ŚRODA 11.01.2023
Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko),ser żółty, pomidorki koktajlowe, roszponka, papryka żółta, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.
Po śniadaniu banany.
Obiad: Zupa pomidorowa zabielana z makaronem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mleko, gluten, jajka).
Sznycelki rybne z ziemniakami (jajka, gluten, miruna), kapusta kiszona z marchewką.
Kompot wiśniowy.
Podwieczorek: Chleb z ziarnami słonecznika (mąka pszenna, żytnia, słonecznik) z masłem (mleko), schab na maśle, ogórek kiszony, kiełki buraka, herbatka wieloowocowa.
CZWARTEK 12.01.2023
Śniadanie: Płatki jaglana mleku, chleb sielankowy (mąka pszenna, mąka żytnia, siemię lniane, kasza manna) z masłem (mleko), jajko gotowane, szczypiorek, rzodkiewka, herbata wieloowocowa.
Po śniadaniu gruszka.
Obiad: Zupa gulaszowa z ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler).
*Naleśniki z powidłem i polewą jogurtowo-waniliową (gluten, jajka, mleko).
Kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), filet pieczony, pomidor, kiełki jarmużu, herbata rumiankowa słodzona miodem.
PIĄTEK 13.01.2023
Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), indyk z bobrownik, papryka czerwona, papryka zielona, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).
Po śniadaniu jabłko.
Obiad: Zupa koperkowa zabielana z gwiazdkami makaronowymi (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, mleko, gluten, jajka).
Gulasz z indyka z kaszą jęczmienną (gluten), buraczki czerwone na ciepło.
Kompot śliwkowy.
Podwieczorek: *Ciasto drożdżowe z kruszonką maślaną (gluten, jajka, mleko), herbatka miętowa słodzona miodem.
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną