PONIEDZIAŁEK 08.05.2023
Śniadanie: Chleb krakowski (mąka pszenna, żytnia) z masłem (mleko), pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.
Po śniadaniu chrupsy jabłkowe.
Obiad: Zupa pomidorowa zabielana z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mleko).
Filet pieczony z indyka z kaszą bulgur (gluten), marchewka z groszkiem i masełkiem (mleko).
Kompot śliwkowy.
Podwieczorek: *Kaszka manna z musem wiśniowym (mleko, gluten).
WTOREK 09.05.2023
Śniadanie: Musli na mleku (gluten, orzechy), chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), ser żółty, pomidor, kiełki rzodkiewki, herbata malinowa.
Po śniadaniu gruszka.
Obiad: Zupa krem z zielonych warzyw z pestkami dyni (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, por).
Gulasz drobiowy z kaszą jęczmienną (gluten), ogórki kiszone z cebulką.
Kompot wiśniowy.
Podwieczorek: *Shake bananowy (mleko) z wafelkiem ryżowym.
ŚRODA 10.05.2023
Śniadanie: Chleb z ziarnami słonecznika (mąka pszenna, żytnia, słonecznik) z masłem (mleko),szynka z liściem, pomidor, ogórek zielony, papryka żółta, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.
Po śniadaniu banan.
Obiad: Zupa ogórkowa zabielana z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mleko).
Ryba panierowana (gluten, miruna, jajka) z ziemniakami, kapusta kiszona z marchewką.
Kompot truskawkowy.
Podwieczorek: Chałka pszenna z masłem i powidłem śliwkowym (gluten, mleko, jajka), kakao do picia.
CZWARTEK 11.05.2023
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, siemię lniane, słonecznik) z masłem (mleko), serek śmietankowy z rzodkiewką, szczypiorek, herbata malinowa z miodem.
Po śniadaniu jabłko.
Obiad: Zupa kalafiorowa zabielana z makaronem (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, gluten, jajka, mleko).
Kurczak po meksykańsku z ryżem, mix zielonych sałat z pomidorkami.
Kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: *Jogurcik waniliowy (mleko) z brzoskwiniami, wafelek kukurydziany.
PIĄTEK 12.05.2023
Śniadanie: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), tuńczyk z suszonymi pomidorami, ogórek kiszony, kiełki jarmużu, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).
Po śniadaniu gruszka.
Obiad: Zupa grysikowa z mięskiem i natką pietruszki (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler).
Makaron z białym serem i polewą jogurtowo – truskawkową (jajka, mleko, gluten).
Kompot wiśniowy.
Podwieczorek: Chleb sielankowy (mąka pszenna, żytnia, siemię lniane, kasza manna) z masłem, filet z bobrownik, pomidor, szczypiorek, herbata malinowa słodzona miodem.
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną