PONIEDZIAŁEK 25.03.2024r. (987kcal)
Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko), serek śmietankowy (mleko), szczypiorek, rzodkiewka, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria, mleko krowie) .
Po śniadaniu gruszka.
Obiad: Zupa koperkowa z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchew, kalafior, pietruszka, seler, por, śmietana 18%, ryż).
Spaghetti bolognese z parmezanem (pieczeń wołowa, makaron pszenny, włoszczyzna, parmezan)
Kompot z czarnej porzeczki (czarna porzeczka, cukier).
Podwieczorek: Koktajl brzoskwiniowy (jogurt naturalny, brzoskwinie), chrupki kukurydziane.
WTOREK 26.03.2024r. (990kcal)
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane, mleko krowie), chleb sielankowy z masłem (mąka pszenna, żytnia, siemię lniane, masło), pasta z szynki ze szczypiorkiem (szynka Kniazia, majonez, szczypiorek), ogórek kiszony, herbata malinowa.
Po śniadaniu mandarynka.
Obiad: Zupa fasolowa z ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, fasola Jaś)
Makaron z serem polany truskawkami (makaron pszenny, truskawki, cukier , ser biały)
Kompot wiśniowy (wiśnie, cukier)
Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), polędwica z liściem ,pomidor, herbata miętowa słodzona miodem.
ŚRODA 27.03.2024r. (975kcal)
Śniadanie: Chleb krakowski z masłem (mąka żytnia, mąka pszenna, masło), ser żółty wędzony, kabanos drobiowy,pomidor malinowy, roszponka,kakao na mleku (kakao, mleko krowie) – podane w formie stołu szwedzkiego.
Po śniadaniu banany.
Obiad: Zupa ogórkowa z zacierką (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, zacierka, ogórek kiszony, śmietana 18%).
Duszona szynka w sosie własnym (szynka wp. , cebula, mąka pszenna, olej), kasza gryczana (kasza gryczana, olej) mizeria z jogurtem i koperkiem (ogórek św., jogurt naturalny, koperek)
Kompot wieloowocowy (mieszanka wieloowocowa, cukier).
Podwieczorek: Budyń waniliowy polany musem malinowym (mleko krowie, mąka pszenna, cukier waniliowy, maliny)
CZWARTEK 28.03.2024r. (990kacl)
Śniadanie: Kaszka manna na mleku (kasza manna, mleko krowie), chleb sielankowy z masłem (mąka pszenna, mąka żytnia, siemię lniane, masło), pasta jajeczna z avocado (jajka kurze, majonez, avocado), kolorowe papryczki, herbata malinowa.
Po śniadaniu pomarańcze.
Obiad: Zupa krem selerowy z pestkami dyni (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, por).
Sznycelki rybne (miruna, jajko kurze, bułka tarta, olej), ziemniaki puree (ziemniaki, mleko krowie), ogórek kiszony.
Kompot śliwkowy (śliwki, cukier).
Podwieczorek: Jogurt pitny bananowy (jogurt naturalny, mleko krowie, banan), ciasteczka owsiane czekoladowe
PIĄTEK 29.03.2024r. (989kcal)
Śniadanie: Chleb owsiany z masłem (mąka pszenna, żytnia, owies, masło), pasztet drobiowy, ogórek kiszony, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria, mleko krowie).
Po śniadaniu jabłka.
Obiad: żurek z białą kiełbasą i ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, śmietana 18%, żurek, biała kiełbasa z szynki, ziemniaki).
Indyk w sosie chrzanowym (filet z indyka, mąka pszenna, cebula, olej, chrzan, śmietana 18%), kasza gryczana (kasza gryczana, olej), marchew mini z masełkiem (marchewka, masło)
Kompot truskawkowy (truskawki, cukier).
Podwieczorek: Babka drożdżowa z lukrem pomarańczowo cytrynowym (mleko krowie, masło, jajka kurze, mleko, drożdże), herbata rumiankowa z miodem
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną